SEJARAH KOPI
Kopi
merujuk kepada biji (benih) yang dituai daripada tumbuhan genus Coffea
dari keluarga Rubiaceae dan dijadikan minuman daripadanya. Bukti botani
menunjukkan bahawa Coffea arabica, kopi pertama yang digunakan secara
meluas sebagai minuman, berasal di atas penara tengah Ethiopia, beberapa
ribu kaki di atas paras laut. Menurut lagenda kopi Kaldi, kopi pada
pertama kalinya ditemui apabila seorang pengembala kambing di Habsyah,
sedang berjemuran dibahwa matahari dalam keadaan lesu dan mengantuk,
lalu dilhat kambing-kambingnya seperti menari-nari diatas kaki belakang
mereka selepas memakan buah-buah beri merah. Lalu dia mencuba memakan
beberapa biji beri tersebut dan dirasai mata mengantuknya hilang dan
terbuka luas. Lalu dia mengambil buah-buah tersebut pulang kekampungnya,
dan didapati penduduk di sana juga menyukainya, terutama para
sami-sami, kerana ia membuat mereka terjaga sepanjang masa semasa
melakukan penyembahan.
Pada
mulanya, kopi dibancuh dari biji hijau tanpa panggang, yang diambil
dari dalam buah beri merah untuk menghasilkan minuman seperti teh.
Menjelang akhir abad ke-13, orang Arab memanggang biji kopi dan
mengisarnya sebelum membuat minuman. Kopi dibancuh oleh kaum lelaki Arab
untuk diberikan kepada kaum wanita mereka untuk diminum, meringankan
ketidak selesaan sewaktu haid. Menjelang abad ke-15 dan 16, penanaman
pokok kopi secara besar-besaran telah dilaksanakan di rantau Arab Yaman.
Dari Yaman, penggunaan biji kopi tersebar ke seluruh Semenanjung Arab
dan kemudian ke Turki. Kopi diminum kerana ciri-ciri perubatannya dan
sebagai minuman adat resam. Selain dari aplikasi perubatan yang
membosankan, orang Turki mendakwa kopi sebagai merangsang seksual
(aphrodisiac).
Kapal-kapal
dagang China belayar mencari herba-herba ubatan di pulau-pulau yang
jauh, kemudian dibawa pulang ke negerinya untuk dimasukkan ke dalam
senarai kandungan Materia Medica yang pesat meningkat. Walau
bagaimanapun, mereka tidak dapat memperoleh kopi, yang dikawal selia dengan ketat oleh
bangsa Arab. Pada abad ke-17 biji kopi telah berjaya diseludup keluar
oleh jemaah haji India kenegeri mereka dan di tanam di sana. Kopi yang digambarkan di dalam Materia Medica India 1908 (1): "Coffea arabica dan beberapa lagi spesies tumbuhan ini ditanam
secara melempah ruah (luxuriantly cultivated) di Selatan India, Madras,
Mysore, Coorg, Travancore, dan Cochin." Tindakan dan kegunaannya, yang
dinyatakan dalam teks ini disenaraikan sebagai:
Tindakan: perangsang Cerebro-tulang belakang (Cerebro-spinal), pernafasan, angin perut (gastric), dan buah pinggang (renal); anti-mengantuk (anti-soporific), diuretik cekap (efficient diuretic) dan anti-lithic; membantu penyerapan (assimilation) dan pencernaan, menggalak pergerakan usus (intestinal peristalsis), mengurangan sisa tisu (lessens tissue waste),
dan mengurangkan perkumuhan urea. Ia mengurangkan jumlah darah yang
beredar ke dalam otak dan membawa kepada tisu saraf di bawah tekanan. Ia
menenangkan (allays) perasaan keletihan mental yang berpanjangan dan mengurangkan mengantuk untuk beberapa waktu. Ia meningkatkan tindak balas (reflex) dan aktiviti mental.
Kegunaan: Kopi adalah pelali (palliative) untuk penyakit asma (spasmodic asthma), batuk kokol (whooping cough), kecelaruan minda (delirium tremens), perasaan histeris (hysterical affections), dan debaran jantung; disyorkan keatas penyakit taun bayi (infant cholera); berjaya dalam mengawal cirit-birit kronik. Kopi dan kafein telah digunakan sebagai diuretik dalam pembengkakan sel (dropsy).
Secawan kopi yang pekat dianggap perlindung terbaik daripada kesan
malaria. Dalam keadaan mentah, biji beri kopi ditetapkan untuk sakit
berdenyut-denyut (hemicrania) dan deman terputus-putus (intermittent fevers). Pengambil kopi dalam kuantiti yang sederhana bukan sahaja tidak merbahaya, bahkan, ia adalah lebih berfaedah.
Kini,
kira-kira 80 peratus daripada kopi India ditanam di selatan Karnataka,
dan sering dijual sebagai kopi Mysore, nama bekas daerah tersebut.
Pedagang Belanda juga membawa kopi lebih jauh ke timur, ke Jawa dan
Sumatera, yang menjadi sumber kopi yang terkenal. Asia Tenggara menuju
menjadi sumber utama kopi dunia pada pertengahan abad ke-19 apabila
penyakit tumbuhan-tumbuhan memusnahkan beribu-ribu tanaman, ini
menyebabkan pemborong-pemborong mengalihkan perhatian dunia ke kopi
Brazil dan kawasan-kawasan lain. Menjelang 1887, kopi telah tersebar
sehingga ke Tonkin, kini dikenali sebagai Vietnam, dan dari sana ia
menuju-tiba ke China, dibawa dan ditanam oleh mubaligh Perancis di
Yunnan. Pada mulanya orang orang Cina tidak menunjuk minat keatas
minuman yang digemari oleh orang Barat (kecuali di tempat-tempat yang di
pengaruhi oleh orang-orang Barat seperti di bandar Shanghai), seratus
tahun selepas pengenalan pertama kopi ke negeri China, China kini
menjadi pengeluar dan pengeksport utama biji kopi (hijau, panggang, atau
produk siap) dan kopi menjadi minuman utama di kesemua bandar-bandar
utama di China. Kopi telah diperkenalkan ke Benua Amerika sekitar 1723. Amerika Selatan kini bertanggungjawab menghasilkan kira-kira 45% daripada jumlah eksport kopi dunia.
Tarikh Penting
• penanaman Pertama di Eropah (juga penanaman pertama di luar Afrika timur / Saudi) - 1616
• penanaman Pertama di India (Malabar) - lewat 1600-an
• penanaman Pertama di Jawa - 1699
• penanaman Pertama di Caribbean (Cuba, Haiti, Jamaica,Santo Domingo, Puerto Rico) - 1715-1730
• penanaman Pertama di Amerika Selatan - 1730
• penanaman Pertama di Hindia Timur Belanda - 1720
• Biji kopi panggang pertama kali dijual di pasaran runcit (Pittsburgh) - 1865
• Teknik semburan - pengeringan Penting yang dibangunkan pada tahun 1950-an
• penanaman Pertama di India (Malabar) - lewat 1600-an
• penanaman Pertama di Jawa - 1699
• penanaman Pertama di Caribbean (Cuba, Haiti, Jamaica,Santo Domingo, Puerto Rico) - 1715-1730
• penanaman Pertama di Amerika Selatan - 1730
• penanaman Pertama di Hindia Timur Belanda - 1720
• Biji kopi panggang pertama kali dijual di pasaran runcit (Pittsburgh) - 1865
• Teknik semburan - pengeringan Penting yang dibangunkan pada tahun 1950-an
Kopi Cina dan Analisa kopi menurut Perubatan Cina Tradisional
Selama
bertahun-tahun, pengamal perubatan Cina Barat dan hampir kesemua
penyokong penjagaan kesihatan semulajadi telah cuba untuk meyakinkan
orang ramai bahawa mereka harus menghentikan tabiat meminum kopi,
sebagai langkah terpenting ke arah menjadi lebih sihat. Kopi telah
dipersalahkan sebagai penyumbang kepada ketoksikan badan dan "membakar"
kelenjar adrenal, dan secara umumnya dipandang rendah sebagai salah satu
komponen rantaian pasaran makanan yang tidak sihat. Ada juga beberapa
pengemar kopi beranggapan kopi sebagai herba semulajadi yang mempunyai
sejarah penggunaan sebagai ubatan; sebaliknya, tumpuan diberikan kepada
laporan perubatan keatas kesan buruk kafein dan pada umum nya bahawa
minuman yang boleh merangsang adalah tidak sihat. Ternyata, kebanyakan
laporan kesan sampingan dari pengambilan kopi atau akibat pengambilan
kafein adalah tidak benar, kerana metodologi kajian yang lemah, walaupun
ia tidak bercanggah dengan kemampuan jelas kesan buruk dari paras
tinggi komponen kafein atau lain-lain kopi. Dalam tahun-tahun
kebelakangan ini, minum teh hijau, juga telah ditolak oleh beberapa
pihak kerana kebimbangan mengenai kandungan kafein, tetapi telah
terbukti adalah menjadi salah satu yang paling sihat untuk diamalkan.
Aktiviti antioksida fenol teh hijau (catechin) telah menjadi tarikan
tumpuan utama perhatian; kopi juga mengandungi fenol antioksida. Teh dan
kopi adalah minuman tradisional dengan sejarah yang panjang yang
dinikmati oleh berbillion-billion orang. Oleh itu, ia patut diperiksa
semula.
Etymologi
Biji kopi (Bahasa Arab بن Bunn) adalah nama untuk biji tanaman kopi. Ia buah berlongkang (pit)
yang terdapat didalam buah merah atau ungu yang sering dirujuk sebagai
ceri (cherry). Biji kopi adalah biji-benih, ia disalah sebutkan sebagai
kacang ('beans') kerana persamaannya dengan biji kacang sebenarnya (true beans)
. Buahnya - kopi ceri (coffee cherries) atau kopi beri (coffee berries)
- biasanya mengandungi dua butir seperti batu dengan sisi ratanya
bercantuman. Hanya terdapat peratusan kecil daripada ceri kopi mengandungi biji tunggal sahaja. Ini dipanggil peaberry. Seperti kacang Brazil (Brazil nuts) (biji) dan nasi putih, biji kopi kebanyakannya adalah daripada jenis endosperm. Bagi
setiap satu pokok kopi, terdapat lebih kurang 4000 biji yang dipetik
dari 2000 ribu buahnya, yang mana biji ini boleh menghasilkan (2) dua
paun (0.9072 kg) kopi panggang setiap tahun. Mengeluarkan biji kopi dari
buahnya boleh dilakukan dengan dua cara;
a) Proses basah
b) Proses kering.
Untuk proses kering, buahnya di keringkan di bawah matahari, selepas itu kulit dan isinya dilucutkan dengan penggunaan mesin.
Bagi
proses basah, ia dilakukan secara kaedah rendaman. Buah-buah kopi
direndam sehingga isi dan kulitnya mudah tertanggal dari bijinya, ia
terhasil sebagai kopi yang sudah dibasuh. Apabila biji kopi telah
ditarik keluar dari buah-buahnya ia akan dihantar untuk pengeringan,
selepas pengeringan ia akan disusun mengikut gred dan saiz. Selepas
proses pengasingan, biji kopi dihantar untuk panggang (Roasters). Bagi
biji kopi hijau, ia adalah penting bagi membolehkan ia tetap segar untuk
tempoh masa yang panjang kerana kesegaran dalam kopi sentiasa ciri
utama yang menjadi komoditi. Bagi seorang penggemar kopi tegar, mereka
dengan mudah sahaja dapat membezakan pelbagai jenis biji kopi sebaik
sahaja di letakkan ke lidah untuk dirasa. .
Kedua-dua jenis tanaman yang paling penting dari segi ekonomi ialah dari kopi Arabica dan Robusta; 75-80% kopi yang dihasilkan di seluruh dunia adalah dari jenis Arabica dan 20% adalah dari Robusta. Biji arabica terdiri daripada kafein 0,8-1,4% dan benih Robusta terdiri daripada kafein 1,7-4%. Sebagai-mana minuman kopi merupakan salah satu daripada yang paling banyak penggunaannya di dunia, biji kopi juga adalah tanaman tunai (cash crop) utama, dan merupakan produk eksport yang paling penting, pengiraan melebihi 50% daripada pendapatan tukaran asing sesetengah negara membangun. Amerika Syarikat mengimport kopi melebihi daripada mana-mana negara lain. Pada tahun 2009, purata orang di Amerika Syarikat mengambil 4,09 kg (9 lbs) kopi.
Kedua-dua jenis tanaman yang paling penting dari segi ekonomi ialah dari kopi Arabica dan Robusta; 75-80% kopi yang dihasilkan di seluruh dunia adalah dari jenis Arabica dan 20% adalah dari Robusta. Biji arabica terdiri daripada kafein 0,8-1,4% dan benih Robusta terdiri daripada kafein 1,7-4%. Sebagai-mana minuman kopi merupakan salah satu daripada yang paling banyak penggunaannya di dunia, biji kopi juga adalah tanaman tunai (cash crop) utama, dan merupakan produk eksport yang paling penting, pengiraan melebihi 50% daripada pendapatan tukaran asing sesetengah negara membangun. Amerika Syarikat mengimport kopi melebihi daripada mana-mana negara lain. Pada tahun 2009, purata orang di Amerika Syarikat mengambil 4,09 kg (9 lbs) kopi.
Pengenalan Kopi dan Perbezaannya
Pokok
Kopi ditanam melebihi 50 buah negara dan rantau berbeza di seluruh
dunia. Jenis pokok kopi, lokasi khusus tumbuhan, tanah dan iklim adalah
diantara beberapa faktor yang menyumbang kepada kualiti dan rasa kopi.
Bukan semua biji benih atau biji kopi dari setiap tanaman menghasilkan sifat (characteristics) yang sama.
Kaedah
yang biasa digunakan untuk mengenal pasti biji kopi lazimnya bermula
dengan negara asal. Diikuti dengan daerah atau kawasan, si penanam,
kedudukan estet atau ladang di sekitar kawasan di situ. Sebagai contoh,
mengambil kopi Yirgacheffe Ethiopia. Negara asal Ethiopia dan
Yirgacheffe adalah sebuah bandar di rantau Sidamo, yang terletak di
bahagian selatan pusat negara.
Berikut
adalah beberapa jenis tanaman dan pengeluaran kopi yang mempunyai
cita-rasa tersendiri daripada beberapa kawasan berbeza di seluruh dunia;
Sumatera Mandheling
- sebahagian daripada kopi arabica yang terbaik lagi bermutu tinggi
berasal dari Pulau Sumatera di Indonesia. Dinamakan sempena penduduk
Mandailing dari utara Sumatera bukan
sebuah rantau sebenarnya di Sumatera, Mandheling ditanam berhampiran
Padang, di kawasan Barat Negara Sumatera. Mandheling mempunyai rasa yang
kaya, berbiji berat, keasidan yang malap, dan rasa yang kompleks dan
unik.
Sumatera LINTONG
– Tumbuh di rantau LINTONG, berhampiran Tasik Toba di rantau utara
pusat Sumatera. Kebiasaannya bersaiz sederhana, rendah asid, manis
dengan aroma yang kompleks dan bersahaja.
Java - salah satu kopi yang paling popular di Indonesia dari pulau Jawa Indonesia. Bijinya bersih, tebal, mampat, mempunyai ciri-ciri bersahaja yang kurang dibandingkan dari Sumatera dan Sulawesi. Ladang-ladang tanaman terletak di kawasan timur pulau itu, di seluruh kawasan kompleks Ijen gunung berapi. Ladang terbesar adalah Djampit dan Blawan, diikuti dengan Pancoer dan Kayumas. Kopi Jawa menyediakan rasa lembut kepada kepahitan kopi Mocha Yaman yang mana bersama-sama mewujudkan rasa Mocha Java yang sangat terkenal dan tradisional campuran Mocha Java
Yaman Mocha -
Didagangkan melalui pelabuhan utama Yaman Mocha, kopi yang kompleks,
perisa berprofil, bentuk biji dan aroma dipertingkatkan lagi dengan
tahap warna di panggang yang gelap, rasa Liar, agak mengairah (gamey),
ber ciri, seperti coklat pekat dengan digoreng garing, dan berperisa wain dan buah-buahan, sungguh istimewa. Yaman
Mocha adalah biji kopi yang besar, dan merupakan satu komponen campuran
yang tertua dan dicampur secara tradisional, Jawa Mocha (campuran Yaman
Mocha dan Indonesia Jawa).
Harrar Ethiopia
- Dari wilayah Harrar Ethiopia (kini disebut sebagai wilayah Oromia),
kopi yang kompleks, ringan, berperisa pedas, berperisa buah-buahan yang
kadang-kadang digambarkan menyerupai wain merah yang kering.
Yirgacheffe Ethiopia
- Dari kawasan Yirgacheffe, sebuah bandar di Zon Gedeo Pertubuhan
Bangsa-Bangsa Selatan Ethiopia. Berbiji Sederhana, kompleks dengan
perisa bunga, berwarna coklat, rasa seperti kacang, harum dengan perisa
sitrus. Salah satu daripada kopi terbaik yang sangat unik di kalangan
kopi dunia.
Ethiopia Sidamo
- Dari wilayah Sidamo, ditanam di tanah tinggi Ethiopia, dianggap
sebagai tempat kelahiran kopi lebih seribu tahun yang lalu, kompleks dan
manis, ada perisa rempah dan wain, berwarna coklat, beraroma bunga,
cerah tetapi lembut.
Kenya -
Kawasan tanaman kopi utama di Kenya terletak di bahagian penara
tertinggi termasuk gunung Kenya, kawasan Aberdare, Kisii, Nyanza,
Bungoma, Nakuru dan Kericho. Pokok kopi tumbuh pada ketinggian yang
terlalu tinggi dan tanah berasid mewujudkan keadaan pertumbuhan yang
sangat cemerlang. Kenya di nilai berdasarkan pada ukuran biji, dengan
ukuran biji yang lebih besar dianggap sebagai petunjuk kualiti tinggi.
Saiz ukuran Kenya AA adalah biji lebih kurang 1/4 inci diameter.
Walaupun saiz biji menjadi salah satu faktor kualiti, ia tidak
semestinya ukuran metrik yang boleh diterima pakai. tidak mustahil
terjumpa biji kenyan AB (adalah biji yang lebih kecil sedikit)
mengalahkan biji AA dalam cawan untuk perisa dan rasa. Kopi Kenya
memperlihatkan kelebihan, rasa pekat, berbiji padat dan aroma yang
sedap,berperisan sitrus, seperti lemon yang segar
Jamaica Mountain Blue - Dari wilayah Blue Mountain Jamaica. Disebabkan pengeluaran yang agak terhad, dengan Jepun memborong hampir kesemua
simpan pasarannya. Blue Mountain Jamaica telah memperolehi reputasi
hari ini sebagai salah satu kopi paling premium dan mahal. Terkenal
dengan rasa ringan, badan biji yang licin dan tiada rasa pahit. Blue
Mountains Jamaica terletak di antara Kingston di sebelah selatan dan
Pelabuhan Maria di sebelah utara. Pada ketinggian melebihi 7500 kaki, ia
merupakan puncak tertinggi di Caribbean.
Hawaiian Kona
- sepanjang sisi barat pulau besar Hawaii, ladang kopi Kona, peladang
dan pekilang kebanyakannya milik keluarga dan dikendalikan perniagaan secara
kecil-kecilan. Kopi Kona ringan, halus, dan bersih, dengan rasa selepas
minum (aftertaste) yang sedap dan memuaskan . Biji kopi khas
tradisional Kona hanya tumbuh dikawasan ketinggian yang lebih tinggi. Kopi terkenal kepulauan ini berharga mahal.
Sabah Toraja
- dari pulau Sulawesi di Indonesia (sebelum ini dikenali sebagai
Sulawesi), Toraja adalah kawasan pergunungan yang terletak di wilayah
selatan pulau. Sabah kopi yang lebih rendah, keasidan seimbang, biji
yang agak kaya dengan berat timbang, dengan rasa yang kompleks dan
berbau bersahaja.
Papua New Guinea
- New Guinea terletak di utara Australia dan terbahagi kepada dua
negara, Papua New Guinea di sebelah timur, dan wilayah Indonesia Irian
Jay di sebelah barat. Penanaman kopi telah bermula di Papua New Guinea
pada tahun 1937 menggunakan benih yang diimport dari kawasan Gunung
terkenal Blue Jamaica. Kopi dari Papua New Guinea mempunyai persamaan
yang ketara dengan Mountain Blue Jamaica. Tanah gunung berapi yang subuh
dan Iklim yang ditemui di sekitar kawasan tanah tinggi tengah Gunung Hagen.
Keadaan ini menghasilkan buah yang lembut dan lunak, biji kopi bertubuh
penuh dengan keasidan yang sederhana dan menghasilkan kepuasan yang
penuh dengan aromatik yang menarik dan kompleks.
Tanzania Peaberry
- Dituai di sepanjang lereng Gunung Kilimanjaro di Tanzania,
berhampiran sempadan Kenya, peaberry biji kopi yang lebih kecil
mempunyai hanya satu biji didalamnya. Peaberry berbiji tunggal terjadi dalam
kurang daripada 5% daripada tanaman, dan secara umumnya dianggap
menghasilkan rasa yang lebih pekat. Kopi Tanzania Peaberry cerah dan
kaya, berbiji bersaiz sederhana dengan keasidan teramat sedikit, dan ada
memiliki rasa seperti wain.
Santos Brazil Bourbon
– Menurut sejarah, tumbuhan kopi arabika ini telah dibawa ke pulau
Bourbon (dikenali sebagai Pulau Reunion hari ini). Keturunan dari
tumbuhan kopi ini ditanam di wilayah Selatan Brazil, berhampiran
pelabuhan Santos. Brazil Santos adalah kopi yang berbadan ringan,
dengan keasidan rendah, aroma yang menyenangkan dan ringan, rasa yang
halus. Tumbuh pada ketinggian dalam lingkungan Brazil dari 2000 hingga
4000 kaki. Dengan altitud yang lebih rendah ia menghasilkan kopi yang
rendah keasidan, mempamerkan lembutan, ciri-ciri yang lebih halus
dibandingkan dengan kopi yang lebih besar dan lebih cerah tumbuh pada
ketinggian yang melebihi 5000 kaki seperti di Amerika Tengah.
Costa Rica Tarrazu
- Ditanam di tanah tinggi gunung berapi lembah Costa Rica pusat.
Tarrazu adalah salah satu daripada empat daerah tanaman kopi premium
yang semakin meningkat sekitar ibu kota San Jose. Biji kopi Costa Rican digredkan berdasarkan pada kekerasan, ia ditentukan mengikut ketinggian ia ditanam. Kopi yang ditanam di atas 3900 kaki di gredkan sebagai "
Strictly Hard Beans " (SHB). Antara 3300 dan 3900 kaki adalah " Good
hard Beans " (GHB) dan antara 1600 dan 3000 kaki " Medium Hard Beans "
(MHB). Kopi ini seimbang, bersih, dengan rasa nyat keasidan berperisa
sitrus atau berry, ada rasa coklat dan rempah pada kehujungannya.
Guatemala Huehuetenango -
dari kawasan tanah tinggi di utara, kopi ini mempunyai perisa
buah-buahan yang tersendiri tetapi ringan, wangian manis, badan ringan,
rasa berpanjangan yang menyenangkan, sangat bersih. Rasanya pecah,sebaliknya serbuknya terlalu halus anda boleh dinikmati.
Colombia Excelso
- kopi dari Colombia telah banyak dan berjaya dipasarkan di Amerika
Syarikat, ini mewujudkan persepsi bahawa mana-mana kopi atau semua dari
Colombia adalah kopi yang terbaik. Kopi Colombia yang baik adalah yang
seimbang, dengan bentuk yang bagus dan keasidan. Pada asasnya, kopi
Colombia lebih ringan, bersih tetapi tidak menawan. Kopi Colombia yang
lebih generik diberi nilai sebagai Excelso dan supremo yang hanya
merujuk kepada saiz biji kopi, yang tidak semestinya kaitan kopi yang
lebih baik.
Nicaragua -
penanaman kopi telah diperkenalkan ke Nicaragua pada pertengahan tahun
1800-an. Pada satu masa, kopi Nicaragua adalah lebih terkenal dan dicari
dibanding masa kini. Perdagangan kopi Nicaragua telah terjejas oleh
taufan kemusnahan serta politik, perang saudara, dan gangguan berpanjang
dalam tahun-tahun perang dingin apabila Amerika Syarikat dilarang
mengimport kopi Nicaragua. Mujurlah, hari ini, Nicaragua muncul kembali
kedalam pasaran kopi semula. Kopi Nicaragua diproses basah, dengan
keasidan sederhana, ringan, bersaiz sederhana, berciri rasa vanila dan
kacang.
Jenis Biji Kopi termasuk;
1) Coffea arabica
2) Coffea benghalensis
3) Coffea canephora
4) Coffea congensis
5) Coffea excels
6) Coffea gallienii
7) Coffea bonnieri
8) Coffea mogeneti
9) Coffea liberica
10) Coffea stenophylla
Tiga Jenis Jenama Biji Kopi Terkenal
Kona
Diberbandingkan dengan Robusta dan Arabica dalam dunia komersial, Kona
adalah lebih kecil tetapi sangat mahal. Jenis biji kopi ini biasanya
tumbuh di negara Hawaii. Walaupun Kona tidak diminati oleh ramai orang
awam dalam pasaran, ia masih mempunyai permintaan yang sangat tinggi
kerana aroma kuatnya. Mempunyai aroma yang sangat kuat dan berkeinginan,
Kona jarang dicampur dengan perasa minuman jenis lain.
Robusta atau biji kopi jenis Canephora meliputi 40% pengeluaran kopi di seluruh dunia. Ia lebih mudah ditanam dan
membiak berbanding Arabica kerana ia mempunyai ketahanan yang sangat
tinggi terhadap cuaca dan penyakit. Ia juga jauh lebih murah berbanding
Arabica dan Kona. Robusta boleh dicampur dengan mana-mana kopi lain
kerana perasanya yang kuat membuat ia amat sedap. Ia juga tidak berbeza
dalam perisa berbanding Arabica. Asalnya, Robusta ditemui secara semula
jadi di kawasan yang kini dikenali sebagai "Republik Demokratik Congo".
Biji kopi robusta bergred lebih rendah dan diketahui secara umum kerana
paras yang rendah mempunyai ciri-ciri masam-masam pahit (astringent) dan mengandungi jumlah kafein yang lebih tinggi.
Tidak seperti Robusta, Biji kopi Arabica meliputi 60% daripada pengeluaran kopi dunia, mungkin disebabkan pokoknya yang menghasilkan buah dan berdahan banyak. Pokok kopi Arabica juga amat mudah terdedah kepada perosak, penyakit dan beku. Dengan sebab ini, biji kopi dari jenis Arabica sangat mahal. Biji kopi arabica yang boleh digunakan dengan sendiri atau ia boleh digunakan sebagai asas untuk campuran kopi Robusta. Walau bagaimanapun, Arabica mempunyai rasa yang sangat halus yang boleh digunakan sebagai tambahan pada perasa campuran kopi.
Biji
kopi Arabica masih berbeza-beza mengikut kawasan di mana ia ditanam dan
digunakan. Di Amerika Selatan dan Tengah, biji kopi Arabica mempunyai
aroma dan badan yang sederhana, kebanyakannya digunakan semasa sarapan
dicampurkan dengan kopi berperisa Amerika. Biji kopi arabica
menghasilkan gred tertinggi dikenali sebagai kopi gourmet kerana ia
mengandungi separuh daripada kafein robusta serta lebih harum dan perasa
yang digemari ramai. Sebagai kopi pelbagai cita rasa dunia, biji kopi
Arabica dapat memenuhi sebahagian daripada piawaian yang peruntukan oleh
Persatuan Kopi Istimewa (Specialty Coffee Association) Amerika Syarikat.
Dua jenis Jenama biji kopi yang Utama ialah:
a) Coffea Arabica, (hanya disebut sebagai Arabica),
b) Coffea Canephora biasa disebut sebagai Robusta.
Kedua-dua jenis biji kopi ini membentuk lebih 90% daripada biji kopi yang dijual di seluruh dunia.
Jenis –jenis Biji Kopi Panggang
• Panggang Amerika (biasa): biji dipanggang sederhana, menghasilkan didihan (brew) sederhana, rasanya tidak terlalu ringan atau terlalu pekat.
• panggang Perancis dan panggang gelap Perancis: biji nya dipanggang lama (heavily-roasted), warna coklat tua menghasilkan kopi yang pekat.
• panggang Itali: berkilat, hitam-coklat, berperisa kuat, digunakan untuk espresso.
• panggang Eropah: Biji nya dipanggang 2/3 berat dicampurkan dengan 1/3 pertiga panggang biasa.
• panggang Vienna: Di panggang 1/3 berat bijinya dicampur dengan 2/3 panggang biasa.
•Kopi Segera: Serbuknya dibuat panas-kering segar dahulu sebelum dibancuh.
• Kopi Bekuk-kering (Freeze-dried coffee): Kopi yang sudah dibancuh dibekukan dalam air-batu sebelum air nya ruap, harganya lebih mahal kopi Segera tetapi memiliki rasa yang lebih tinggi.
• Kopi tanpa kafein: kafein dikeluarkan daripada biji sebelum dipanggang melalui penggunaan pelarut kimia (akan hilang sama sekali apabila biji dipanggang) atau melalui proses air Swiss dimana biji itu diwap kemudian lapisan-sarat luar kafein dibuang.
• Panggang Amerika (biasa): biji dipanggang sederhana, menghasilkan didihan (brew) sederhana, rasanya tidak terlalu ringan atau terlalu pekat.
• panggang Perancis dan panggang gelap Perancis: biji nya dipanggang lama (heavily-roasted), warna coklat tua menghasilkan kopi yang pekat.
• panggang Itali: berkilat, hitam-coklat, berperisa kuat, digunakan untuk espresso.
• panggang Eropah: Biji nya dipanggang 2/3 berat dicampurkan dengan 1/3 pertiga panggang biasa.
• panggang Vienna: Di panggang 1/3 berat bijinya dicampur dengan 2/3 panggang biasa.
•Kopi Segera: Serbuknya dibuat panas-kering segar dahulu sebelum dibancuh.
• Kopi Bekuk-kering (Freeze-dried coffee): Kopi yang sudah dibancuh dibekukan dalam air-batu sebelum air nya ruap, harganya lebih mahal kopi Segera tetapi memiliki rasa yang lebih tinggi.
• Kopi tanpa kafein: kafein dikeluarkan daripada biji sebelum dipanggang melalui penggunaan pelarut kimia (akan hilang sama sekali apabila biji dipanggang) atau melalui proses air Swiss dimana biji itu diwap kemudian lapisan-sarat luar kafein dibuang.
KOPI DAN KESIHATAN
Apakah kopi itu rasa nya sedap, dan member kecergasan di waktu pagi, tetapi apa yang akan ia lakukan untuk kesihatan anda?
Suatu badan kajian menunjukkan bahawa peminum kopi, berbanding dengan yang bukan peminum adalah:
Ø Kebarangkalian untuk menghidap diabetes jenis 2, penyakit Parkinson, dan gangguan minda (dementia).
Ø Beberapa kes kanser tertentu, masalah degupan jantung dan strok
"Terdapat
berita baik lebih banyak daripada berita buruk, dari segi kopi dan
kesihatan," kata Frank Hu, MD, MPH, PhD, Profesor pemakanan dan
epidemiologi di Sekolah Kesihatan Awam Harvard.
Tetapi (anda tahu bahawa terdapat perkataan "tetapi," tidak begitu?) Kopi masih belum terbukti menghalang keadaan itu.!
Diabetes Taip 2 (Type 2 Diabetes)
Hu menunjuk data berkenaan kopi dan kencing manis jenis 2 "amat kukuh," berdasarkan lebih daripada 15 kajian yang telah diterbitkan.
Hu menunjuk data berkenaan kopi dan kencing manis jenis 2 "amat kukuh," berdasarkan lebih daripada 15 kajian yang telah diterbitkan.
"Hampir
keseluruhan kajian menunjukkan manafaat kopi dalam pencegahan diabetes.
Dan kini terdapat juga bukti bahawa kopi tanpa kafein mungkin mempunyai
manafaat yang sama seperti kopi biasa," Hu mengisahkan;
Pada
tahun 2005, sembilan kajian mengenai kopi dan diabetes jenis 2 diadakan
keatas.seramai 193,000 orang, yang berkata mereka meminum lebih
daripada enam atau tujuh cawan kopi setiap hari adalah 35% amat tipis
untuk menghidapai penyakit diabetes jenis 2 berbanding mereka yang
meminum kurang dari dua cawan setiap hari. Ada kebaikan kecil - 28%
berisiko lebih rendah bagi orang yang minum 4-6 cawan sehari. Penemuan
yang diadakan tanpa mengira jantina, berat badan, atau lokasi geografi
(AS atau Eropah).
Baru-baru
ini, penyelidik Australia mengulangkaji 18 kajian, hampir 458,000
orang. Mereka mendapati penurunan sebanyak 7% dalam kemungkinan
menghidapi penyakit diabetes jenis 2 bagi setiap cawan tambahan kopi
setiap hari. Terdapat pengurangan risiko yang serupa bagi
peminum-peminum kopi tanpa Kafeina dan peminum teh. Namun para
penyelidik memberi amaran bahawa data daripada beberapa kajian yang
lebih kecil yang mereka kaji semula mungkin kurang dipercayai. Jadi ada
kemungkinan bahawa mereka telah melebihi nilai kekuatan hubungan antara
minum kopi berat dan kencing manis.
Bagaimana kopi boleh menghindar kencing manis?
"Hu.
menunjukkan kepada antioksida - nutrien yang membantu mencegah
kerosakan tisu disebabkan oleh molekul yang dikenali sebagai radikal
bebas oksigen. "Kita tahu bahawa kopi mempunyai kapasiti antioksida yang
sangat kuat," kata Hu. Kopi juga mengandungi mineral seperti magnesium dan kromium (chromium),
yang membantu badan menggunakan hormon insulin yang mengawal gula darah
(glukosa). Dalam diabetes jenis 2, badan kehilangan keupayaannya untuk
menggunakan insulin dan mengawal gula darah dengan berkesan. Ia kemungkinan bukan sebab kafein, walaupun, berdasarkan kajian kopi bebas Kafein.
Penggunaan Ubatan:
Ø Diuretik atau menggalakkan pengaliran air kencing
Ø Antipiretik atau membantu dalam mengurangkan demam
Ø Merangsang aliran jus pencernaan
Ø Migrain
Ø Demam
Ø Gout
Ø Cirit-birit
Ø Melegakan asma (spasmodic asthma), batuk kokol (whooping cough), sakit kepala dan hysteria
Ø Mempunyai kesan anti-toksik terhadap candu, alkohol dan narkotik
Bagaimana Menggunakan
Ø Meminum kopi ringan (mild coffee) membantu tiga perkara pertama disebut di atas
Ø Meninum air rendaman (infusion) biji mentah merawat migrain, demam dan gout.
Ø Meminum air rendaman (infusion) biji masak dan biji panggang merawat cirit-birit.
Ø Meminum kopi juga mengawal asma spasmodic asthma, batuk kokol, sakit kepala dan histeria.
Ø Meminum kopi pekat mempunyai kesan anti-toksik keatas candu, alkohol dan narkotik.
KOPI DALAM PERUBATAN CINA: MINUMAN KESIHATAN
Kopi
Rubiaceae, adalah sumber beberapa herba ubatan tradisional Cina,
seperti mana termasuk buah gardenia (zhizi), oldenlandia (juga dipanggil
hedyotis; baihuasheshecao), Morinda (bajitian), rubia (qiancaogen), dan
uncaria (gouteng). Setiap ini telah dicirikan kedalam sistem Cina
sebagai semulajadinya, rasa, dan tindakan terapeutik; kopi juga telah
dianalisa sebagai herba dengan cara yang sama. Perlu di ingati bahawa,
apabila digunakan sebagai produk kesihatan, herba diberi dalam julat dos
tertentu untuk mendapat kesan yang dikehendaki. Herba dalam bentuk biji
dan kacang biasanya diberi dalam sukatan 6-18 gram untuk sehari.
Walaupun semua orang mempunyai cara persiapan kegemaran mereka, secawan
kopi, lazimnya diperbuat daripada 6-9 gram kacang tanah. Jadi, 1-3 cawan
kopi adalah dalam kiraan yang betul. Sebaliknya, orang Barat mengambil
lebih (menggunakan Mug yang mengandungi 2 atau 3 cawan setiap satu),
jadi kesan dalam kes-kes tersebut boleh merangkumi beberapa kesan buruk,
dan tidak semestinya yang berfaedah yang biasanya dicadangkan dalam
julat dos..
Dalam
sistem perubatan diet -Cina, biji hijau kopi diklasifikasikan sebagai
herba yang mengawal hati qi, yang merupakan laluan terapeutik untuk
merangsang tenaga kuat (berpunca kimia kepada tindakan kafein keatas
sistem saraf). Biji hijau adalah unsure warna kayu (yang berkaitan
dengan hati); lebih penting dengan klasifikasi, bagaimanapun, adalah
konsep bahawa; apabila qi hati dikekang, seluruh tenaga badan menjadi
tertekan. Dengan kekuatan gegaran keatas qi hati terjadilah semangat
kecergasan mental dan fizikal yang dialami. Penggunaan awal biji kopi
adalah untuk mengawal haid selaras dengan pendekatan perubatan Cina
mengawal selia haid melalui gegaran keatas qi hati. Biji kopi hijau juga
menyejukkan kekangan qi hati. Apabila biji dipanggang, ia mengekalkan
sifat-sifat asas ubatannya, tetapi mengubah dari herba penyejuk herba
pemanas.
10 Manafaat Kopi Keatas Kesihatan
1) Diabetes Jenis II:
ini tidak sepenuhnya disahkan lagi, tetapi beberapa kajian telah
mencadangkan bahawa asid chlorgoenic yang ditemui dalam kopi membantu
menghindari Diabetes Jenis II. Kajian telah menunjukkan bahawa mereka
yang minum kopi secara sederhana mempunyai peluang secara statistik
kurang membangun Diabetes Jenis II.
2) Kanser:
Menurut Penerbitan Kesihatan Harvard dari Sekolah Perubatan Harvard,
kajian menunjukkan bahawa mereka yang meminum kopi adalah 50 peratus
kurang cenderung untuk menghidap kanser. Kanser khusus yang dikaji ialah
payudara, dubur dan kanser kolon.
3) Penyakit Parkinson:
Satu kajian yang dilakukan lebih 30 tahun menunjukkan bahawa mereka
yang meminum kopi mempunyai peluang yang lebih rendah untuk dijangkiti
Penyakit Parkinson. Namun, tidak diketahui 100% jika kopi sebenarnya
membantu mencegah penyakit ini, atau jika faktor-faktor lain (seperti
alam sekitar atau personaliti) adalah punca. Sentiasa rujuk kepada
doktor jika anda rasa sedang menghidap penyakit Parkinson.
4) Antioksidan:
kopi adalah sumber antioksida semula jadi. Antioksida membantu menjaga
kebersihan darah, dengan itu mungkin membantu untuk mengelakkan tekanan
darah tinggi dan penyakit jantung.
5) Sirosis hati:
Sirosis hati adalah penyakit biasa di kalangan peminum alkohol,
walaupun orang lain boleh terkena. Beberapa kajian telah menunjukkan
bahawa mereka yang minum kopi secara tetap adalah 80 peratus kurang
berisiko untuk menghidap sirosis hati.
6) Mengurangkan berat badan:
Kopi meningkatkan metabolisme dan membantu membakar kalori. Gula dan
krim yang ditambah didalam kopi yang boleh menyebabkan kegemukkan.
7) Asma:
Ubat asma mengandungi kafein yang tinggi. Kerana kafein membantu
gejala-gejala asma. Jadi, apa yang lebih semulajadi daripada kopi untuk
pengambilan kafein.
8) Diuretik semulajadi:
Kopi bukan sahaja diuretik, tetapi ia juga secara semulajadi
membersihkan usus. Bagaimanapun, ini tidak benar untuk semua orang;
sesetengah orang menunjukkan tanda sakit perut selepas meminum kopi.
9) Batu karang hempedu:
Kopi merendahkan tahap kolesterol dalam hempedu perut, seterusnya
membantu menghalang ketumbuhan batu karang hempedu. Kajian menunjukkan
ini yang terbaik kepada mereka yang meminum banyak kopi.
10) Senaman:
Kopi baik untuk bersenam. ia tidak membina otot, tetapi kafein didalam
kopi memberikan badan tenaga tambahan yang boleh membenarkan berlari
atau bersenam lebih lama,
FITOKIMIA ASID CHLOROGENIC DAN BAHAN BERKAITAN
Asid chlorogenic dan tindak balas diantara asid dan alcohol (ester), asid caffeic (3,4-dihydroxycinnamic acid),
adalah pemberian terkenal fenolik fitokimia dalam banyak makanan,
termasuk kopi. Asid chlorogenic membuat kira-kira 7.5% daripada biji
kopi; pengambilan harian oleh peminum kopi ialah kira-kira 0,5-1,0 gram.
Hanya sebahagian sahaja dari Asid chlorogenic ini diserap dari usus
(kira-kira satu pertiga dari jumlah itu), sementara asid caffeic mudah
diserap (kira-kira 95%). Beberapa asid chlorogenic yang tidak diserap di
metabolismakan ke dalam saluran usus melalui hidrolisis mudah untuk
menghasilkan asid caffeic, yang kemudiannya diserap kembali. Dalam
kajian haiwan makmal, ia menunjukkan bahawa komponen ini mempunyai
tindak balas antidepressive dan anti-kerisauan (anti-anxiety).
Asid chlorogenic dan asid caffeic merupakan komponen dari
sayur-sayuran, buah-buahan, dan herba masakan yang biasa (contohnya,
basil, thyme, oregano), dan dianggap sebagai, diantara sebatian yang
mengurangkan risiko penyakit
NILAI DAN KOMPOSISI KOPI
Daun:
a) Asid: allantoic-asid (Daun)
b) Terpenes: cafestol (Benih), beta-karotena (Daun)
c) caffeic-asid (daun dan biji benih),
d) Mineral: Kalsium (Daun), besi, fosforus (phosphorus) (benih dan daun)
f) Serat pektin, selulosa dan hemiselulosa(daun, biji):
g) Lemak (daun dan biji)
h) Mineral: Kalsium (Daun), besi, fosforus (phosphorus) (benih dan daun)
Biji:
a) asid aspartik-, asid capric-, asid sitrik-,-asid daturic, asid stearik-,-asid glutaminic,-asid isochlorogenic, asid linoleik-, asid linolenik-,-asid Myritic, oleik , palmitik (biji,benih)
b) caffeic-asid (daun dan biji benih),
c) Asid amino: Methionine, asparagine (Benih)
d) Alkaloid: kafein (Benih) theobromine (daun dan biji benih)
e) Minyak meruap iaitu; caffeol, guaiacol, oktanol (Benih)
f) Phytosterols: stigmaterol, beta-sisosterol, campesterol (Benih)
g) Karbohidrat (daun dan biji benih) raffinose, rhamnose, sukrosa, stachyose (benih)
h) Serat pektin, selulosa dan hemiselulosa(daun, biji):
i) oksalik-asid (Buah),
j) Lemak (daun dan biji)
l) Mineral: Kalsium (Daun), besi, fosforus (phosphorus) (benih dan daun)
n) Kolin (Benih)
Tumbuhan
a) P-Coumaric-asid (tumbuhan)
b) Air (tumbuhan)
KAFEIN (CAFFEINE)
Apakah kafein?
Kafein
ialah sejenis alkaloid, sebatian yang mengandungi nitrogen. Ia berkait
rapat dengan jenis alkaloid lain seperti theobromine atau mateine.
Kebanyakannya dari alam sayuran di mana ia sering mempunyai fungsi
pertahanan, contohnya; mereka menghalang tumbuhan diserang oleh haiwan.
Kafein
(dengan formula = C8H10N4O2) adalah sejenis alkaloid yang menumbuhkan
tumbuhan tertentu untuk memastikan kelangsungan hidupnya kerana ia
adalah racun perosak dan racun serangga mujarab yang menjauhkan (repels)
atau membunuh serangan serangga.
Di manakah Kafein?
Terdapat lebih 50 tumbuhan yang mengandungi unsur ini. Diantara yang paling penting ialah:
a) Kopi (Coffea arabiga) yang mengandungi biji-bijinya
b) Yoco
atau huarmiyoco (Paullina yoco) berikut dalam kandungan. Kulit yoco
mengandungi kafein pada kadar yang hampir sama tinggi seperti kopi, maka
ia juga digunakan sebagai perangsang untuk menghilangkan rasa lapar dan
letih. Penyedian adalah dibuat dengan mengikis kulit pokok yoco dan
diperah keluar jusnya dengan air.
c) Kola,
Cola (Cola acuminata) ialah sebuah pokok Afrika. Kafein diekstrak
daripada bijinya.Ia telah digunakan sama seperti ciri-ciri tumbuhan
diatas, malah industri membuat minuman menggunakan pokok ini. Perkadaran
adalah serupa dengan kopi atau yoco, walaupun kafein dari Kola
dilepaskan dengan lebih perlahan, kerana itu ia mempunyai kesan yang
lebih berpanjangan tetapi kurang berkesan.
d) Huito
atau Jagua (Genipa americana) adalah sebuah pokok Amerika yang
mengandungi jumlah komponen ini yang sangat tinggi dalam bijinya.
Walaupun pokok ini digunakan untuk buahnya, kafein tidak digunakan.
e) Mate,
Yerba mate atau Paraguay teh (paraguariensis Ilex) daun pokok renek ini
kaya dengan kafein. Daun-daun ini di keringkan dan dipanggang
seterusnya disajikan sebagai penyediaan yang dikenali sebagai "mate".
f) Pokok koko /Cacao tree (Theobroma
cacao) biji / benih pokok koko mengandungi kira-kira setengah kafein
seperti tanaman sebelumnya. Coklat adalah makanan yang makan yang memberi
kepuasan dalam diri. Ini adalah kerana makanan ini mempunyai beberapa
komponen dengan ciri-ciri khusus (euphoric) yang memberangsangkan,
dikalangan semua ini phenylethylamine lah yang menonjol. Ia adalah
sebatian yang sebenarnya dari keluarga amfetamin (amphetamines), Selain phenylethylamine, koko kaya dalam alkaloid seperti kafein dan theobromine
Kesan kafein pada tubuh manusia
Keutamaan
Kafein hanya pada memberi kesan rangsangan dan kesan diuretik pada
badan. Kafein diserap masuk ke dalam aliran darah, kemudian diangkut ke
otak. Apabila berada dalam otak, kafein bertindak pada sistem saraf
pusat menghasilkan beberapa tindak balas.
KAJIAN DAN PENYELIDIKAN KOPI KEATAS KESIHATAN
Bersama ini disertakan beberapa petikan ujikaji yang telah dilakukan pada tahun 2012 di http://www.coffeeandhealth.org/
1) NJ
Kang et al, fenolik fitokimia Kopi menindas metastasis kanser kolon
dengan mensasarkan Mek dan TOPK, karsinogenesis, diterbitkan dalam
talian di hadapan cetakan, Februari 2011
Kajian makmal
phosphate (PO43-) ke Protin (phosphorylation) ERKs. Kopi atau asid caffeic yang menindas mitogen-diaktifkan MEK1 (mitogen-activated MEK1) dengan kuat dan aktiviti TOPK dan mengikat secara langsung kepada MEK1 atau TOPK secara ATP - tanpa rintangn (ATP-noncompetitive). Kopi atau asid caffeic, tetapi bukan kafein, telah menghalang pemfosforilan ERKs, AP-1, dan NF-κB penambahan jumlah Gene (DNA) (transactivation), dan seterusnya menghalang TPA, EGF dan H-Ras-penyebab transformasi neoplastic JB6 P + sel-sel. Pengambilan kopi juga dikaitkan dengan pengecilan fosforilasi ERKs pada pesakit kanser kolon. Keputusan ini menunjukkan bahawa kopi dan sasaran asid caffeic MEK1 dan TOPK untuk menindas penyebaran kanser kolon dan transformasi sel neoplastic
Kajian epidemiologi menunjukkan bahawa pengambilan kopi mengurangkan risiko kanser, termasuk kanser kolon, tetapi mekanisme molekul dan sasaran mendasari kesan chemopreventive kopi dan bahan aktif masih tidak diketahui. Berdasarkan pada saiz hidangan atau unit harian, kopi mengandungi jumlah fitokimia fenolik yang lebih besar daripada teh atau wain merah. Kopi atau asid chlorogenic yang menghalang CT-26 sel kanser usus yang menyebabkan tersebarnya kuman ke paru-paru dengan menyekat penambahan kempulan
2) MK Townsend et al, 2012, pengambilan Kafein dan risiko ketidak-kawalan kencing (urinary incontinence) di kalangan wanita. Obstetrik & Gynnecology, Jilid 119 (5). 01 Mei 2012
OBJEKTIF:
Untuk menganggarkan kaitan diantara pengambilan kafein jangka panjang
dan risiko ketidak-kawalan kencing (UI) selama 2 tahun di kalangan
wanita dengan UI sederhana.
KAEDAH: Menjalankan kajian perkumpulan sebaya (cohort)
wanita seraman 21.564 orang jururawat UI sederhana mengikuti 'Kajian
Kesihatan Jururawat” dan “Kajian Kesihatan Jururawat II. Susulan
perkembangan UI dikenal pasti
dari soal selidik selama 2 tahun. Pengambilan kafein garis dasar (iaitu,
pengambilan purata pada tahun sebelumnya) dan perubahan pengambilan
kafein dalam tempoh 4 tahun sebelum garis dasar diukur dengan
menggunakan soal selidik kekerapan makanan. Nisbah kemungkinan [Odds ratios] (ORS)
perkembangan UI mengikut pengambilan kafein dikira bagi setiap kohort
secara berasingan, kemudian kedua-dua kumpulan kohort digabungkan.
KEPUTUSAN:
Peratusan wanita dengan UI adalah sama merentasi golongan garis-dasar
pengambilan kafein dan perubahan dalam pengambilan kafein sebelum
garis-dasar. Sebagai contoh, peratusan 21% berbanding 22% dibandingkan
450 mg atau lebih kurang daripada 150 mg kafein sehari (disesuaikan ATAU
0,87, 95% keyakinan 0,70 -1,08). Membandingkan wanita dengan
pengambilan meningkat kafein dengan pengambilan kafein stabil, peratusan
dengan kemajuan 22% berbanding dengan 20% (ATAU 1.08, 95% selang
keyakinan 0,95-1,22). Hasilnya adalah sama dalam analisis berasingan UI
desakan dan tekanan.
KESIMPULAN:
pengambilan kafein jangka panjang melebihi 1 tahun tiada risiko
berkaitan UI selama lebih 2 tahun di kalangan wanita dengan UI
sederhana, walaupun tidak dapat memeriksa kesan akut kafein. Menbetulkan
pemahaman mengenai kesan kafein pada pundi kencing amat perlu agar
lebih baik apabila menasihati wanita mengenai pengambilan kafein dengan
UI.
3) Y Gutierrez-Grobe et al, 2012. Pengambilan kopi tinggi dikaitkan dengan penyakit hati berlemak gred rendah bukan-Alkohol: Peranan rangkaian aktiviti antioksidal, Annals of Hepatology, Jilid 11 Ke- (3). 10 Apr 2012.
Latar belakang & matlamat. Beberapa fitokimia yang hadir dalam kopi mempunyai peranan antioksida yang berpotensi untuk melindungi tubuh manusia terhadap penyakit kardiovaskular, penyakit hati dan kerosakan (malignancies). Penyakit hati berlemak bukan alkohol adalah penyakit umum dengan pilihan terapeutik terhad. Kajian ini menyiasat kesan antioksida kopi dengan mengukur enzim antioksida dan penanda pengoksidaan lipid pada pesakit dengan penyakit hati berlemak bukan alkohol.
Bahan dan kaedah. Dengan melakukan satu kajian kes-kawalan di Hospital Universiti, Bandar Raya Mexico. Mengukur dan mengkaji tahap kekuatan badan dan anggota (Anthropometric), metabolisme, pemakanan dan biokimia pesakit-pesakit ditentukan dan dibandingkan. Kehadiran penyakit hati berlemak bukan alkohol telah kenal melalui ultrasonografi. Semua pesakit telah menyempurnakan soal selidik pemakanan untuk menentukan pengambilan kopi mereka. Enzim Katalase (Catalase), anion tidak sepadu O2- dimutase (superoxide) dan bahan-bahan reaktif asid tiobarbiturik diukur dalam semua pesakit.
Keputusan. 73 pesakit terkena dan 57 tanpa penyakit hati berlemak tanpa-Alkohol . Pesakit yang mempunyai penyakit hati berlemak Non-Alkohol dengan ketara mempunyai jisim indeks tubuh yang lebih tinggi , glukosa darah, model homeostasis rintangan penilaian-insulin dan nilai-nilai insulin dalam perbandingan pesakit tanpa penyakit hati berlemak Non-Alkohol. Dalam satu segi, terdapat perbezaan yang ketara dalam pengambilan kopi dalam kumpulan (p <0.05, untuk semua perbandingan). Terdapat perbezaan yang katara antara kumpulan dalam enzim katalase (0,39 ± 0,74 vs 0,28 ± 0,69 nM / min / mL), superoxide dismutase (5.4 ± 3,45 vs 4,7 ± 2.1 U / mL) atau bahan reaktif asid tiobarbiturik (4,05 ± 1,87 vs 3,94 ± 1.59IJM / ml).
Kesimpulan. Pengambilan kopi yang tinggi mempunyai kesan perlindungan terhadap penyakit Hati lemak tanpa-Alkohol . Walau bagaimanapun tidak terdapat perbezaan yang ketara dalam pembolehubah antioksidan yang dianalisis.
4) Mets
MA et al, 2012, Kesan kopi di memacu prestasi semasa pemanduan lebuh
raya simulasi berpanjangan. Psychopharmacology, diterbitkan dalam talian
di hadapan cetakan. 09hb Feb 2012
RASIONAL: Kopi sering digunakan untuk mengatasi rasa mengantuk ketika memandu. Terdapat maklumat yang terhad mengenai kesan-kesan satu sukatan rendah kopi untuk seseorang memandu sepanjang lebuhraya tanpa tidur
OBJEKTIF: Tujuan kajian ini adalah untuk mengkaji prestasi kesan satu cawan kopi (80 mg kafein) pada pemanduan di lebuh raya.
KAEDAH:
Seorang sukarelawan sihat yang melucutkan masa tidurnya (n = 24) telah
mengambil bahagian dalam double-blind, pemberian ubatan terkawal (placebo-controlled), kajian menjangkau (crossover study). Selepas 2 jam memandu dilebuh raya yang membosankan (of monotonous),
pemandu diberi minuman berkafein atau kopi tanpa kafein pada waktu
rehat selama 15 min sebelum pemanduan disambung semula untuk 2 jam
berikut. Ukuran hasil pertama adalah sisihan piawai kedudukan sisi (standard deviation of lateral position (SDLP), mencerminkan kereta terhayun-hayan. Ukuran hasil ke dua adalah mengubah kelajuan (speed variability), mengantuk yang tidak terkawal (subjective sleepiness), dan prestasi pemanduan yang subjektif.
KEPUTUSAN:
Keputusan menunjukkan bahawa kopi berkafein dengan ketara mengurangkan
SDLP berbanding kopi tanpa kafein, kedua-duanya pada pertama (p = 0,024)
dan pada jam kedua (p = 0,019) selepas rehat. Begitu juga, sisihan
piawai kelajuan (p = 0,024; p = 0.001), usaha mental (p = 0.003; p =
0,023), dan mengantuk subjektif (p = 0.001, p = 0.002) telah dikurangkan
dalam kedua-dua jam pertama dan kedua selepas mengambil kopi berkafein.
Kualiti memandu subjektif nyata bertambah baik pada jam yang pertama
selepas mengambil kopi berkafein (p = 0.004).
KESIMPULAN:
Penemuan ini menunjukkan kesan positif, dengan satu cawan kopi
berkafein ke atas pemanduan mengantuk prestasi dan subjektif semasa
pemanduan lebuh raya simulasi monoton.
5) S
K Bohn et al, 2012. Kesan teh dan kopi pada risiko penyakit
kardiovaskular, Fungsi Makanan, diterbitkan dalam talian di hadapan
cetakan. 03 Apr 2012
Teh dan kopi telah dikaitkan dengan risiko penyakit kardiovaskular (cardiovascular disease (CVD),
kedua-dua dalam cirri positif dan negatif. Data epidemiologi
menunjukkan bahawa teh hitam dan hijau boleh mengurangkan risiko
kedua-dua penyakit jantung koronari dan strok antara 10 dan 20%. Data
eksperimen dan percubaan klinikal secara amnya menunjukkan sama ada
kesan yang neutral atau berfaedah kepada faktor-faktor risiko dan laluan
yang dikaitkan dengan pembangunan CVD. Kontroversi
masih wujud mengenai kesan kopi, di mana terdapat kebimbangan mengenai
hubungannya dengan kehadiran kolestrol pada jumlah yang luar biasa
banyak dalam sel dan plasma darah (hypercholesterolaemia), tekanan darah tinggi (hypertension) dan kerosakan tissue jantung (myocardial infarction).
Walau bagaimanapun, pengambilan kopi pada kadar sederhana untuk jangka
masa panjang tidak dikaitkan dengan kesan yang merosakkan ke atas
individu yang sihat dan mungkin juga melindungi risiko penyakit diabetes
jenis 2. Kesan-kesan kemudaratan kopi boleh dikaitkan dengan kesan
tekanan darah tinggi (acute pressor), kemungkinan besar kerana pengambilan kafein tinggi harian, dan minyak organic yang tidak larut (lipids) dari kopi rebus boleh menyumbang kepada kenaikan serum kolesterol. Baka berkembar (Genetic polymorphisms) dalam enzim yang terlibat dengan pengambilan, transfomasi berterusan (metabolism) dan perkumuhan (excretion)
sebatian teh dan kopi juga dikaitkan dengan kesan pembezaan biologi.
Mekanisma berpotensi fitokimia teh dan kopi boleh memberi kesan pada
kardiovaskular perlindungan termasuk peraturan nada vaskular melalui
kesan ke atas fungsi endothelium (endothelial function),
memperbaiki metabolisma glukosa, meningkat ubah-arah pengangkutan
kolesterol dan merencat pembentukan sel busa, merencat tekanan
oksidatif, acuan ketahanan (immune-modulation) dan kesan pada fungsi platelet (lekatan dan pengaktifan, mengumpul dan pembekuan).
6) A
Floegel et al, 2012. Penggunaan kopi dan risiko penyakit kronik dalam
Penyiasatan Bakal Kanser dan Pemakanan Eropah (EPIC)-Jerman kajian.
American Journal of Clinical Nutrition, diterbitkan dalam talian di
hadapan cetakan. Ke-20 Feb 2012
Latar belakang T2D: kajian awal mencadangkan bahawa pengambilan kopi dapat meningkatkan risiko penyakit kronik.
Objektif: Menyiasat kaitan diantara penggunaan kopi dan risiko penyakit kronik, termasuk diabetes jenis 2 (T2D), miokardial infarksi (myocardial infarction (MI), strok, dan kanser.
Reka bentuk:
Kami menggunakan data dari 42,659 peserta Penyiasatan Bakal Kanser dan
Pemakanan Eropah - kajian Jerman (EPIC). Penggunaan kopi telah
disoal-selidik nilai kekerapan makanan tadbir-sendiri pada garis dasar,
dan data ke atas berlakunya penyakit kronik disahkan perubatan yang
dikumpul bersama peraturan susulan secara aktif dan pasif. HRs dan CIs
95% dikira dengan model multivariate Cox regression dan dibandingkan dengan analisis risiko bersaing.
Results:
Pada 8.9 y susulan, kami memerhatikan 1432 kes T2D, 394 dari MI, 310
strok, dan 1801 sebagai kanser layak berlaku. Berkafein (HR: 0,94; 95%
CI: 0.84, 1,05) atau kopi tanpa kafein (HR: 1.05, 95% CI: 0.84, 1,31)
pengambilan kopi (> 4 cawan / d berbanding dengan <1 cawan / d; 1
cawan ditakrifkan sebagai 150 mL) tidak dikaitkan dengan risiko penyakit
kronik secara keseluruhan. Risiko rendah T2D telah dikaitkan dengan
berkafein (HR: 0,77; 95% CI: 0.63,0.94; P-trend 0,009) dan tanpa kafein
(HR: 0,70; 95% CI: 0.46, 1,06; P-trend: 0,043) penggunaan kopi (> 4
cawan / d berbanding dengan <1 cawan / d), tetapi penyakit jantung
dan risiko kanser tidak. Analisis risiko bersaing menunjukkan tiada
kaitan risiko perbezaan di antara penyakit individu.
Kesimpulan:
penemuan kami mencadangkan bahawa penggunaan kopi tidak meningkatkan
risiko penyakit kronik, tetapi ia boleh dikaitkan dengan risiko yang
lebih rendah daripada T2D.
kalau suka kopi, mesti akan suka minum kopi nanas
ReplyDeleteTerima kasih bro...
ReplyDelete