Salah
satu rahsia yang paling dikawal rapi dalam sejarah perdagangan dunia
mungkin kini bukan lagi menjadi rahsia: sebuah program radio bertajuk
“This American Life” dikatakan telah menemui resipi yang tepat untuk
minuman yang paling popular di dunia dalam artikel akhbar pada1979.
Menurut
pengacara rancangan itu, Ira Glass, komponen perisa rahsia minuman itu,
yang telah dicipta oleh ahli farmasi John Pemberton pada tahun 1886,
adalah sesuatu yang dinamakan “Merchandise 7X.”
Kakitangan
baru-baru ini terjumpa sebuah artikel edisi 8 Feb 1979 daripada
Journal-Perlembagaan Atlanta, yang menerbitkan artikel di muka surat 28
tentang buku tulis kulit terikat yang pernah dipunyai oleh sahabat
Pemberton, satu lagi ahli farmasi di kawasan Atlanta yang dinamakan RR
Evans.
Notebook
yang terkandung beberapa resipi farmakologi – tetapi kemasukan utama,
bagi pelajar-pelajar sejarah komersial, adalah apa yang dipercayai
menjadi resipi yang tepat untuk minuman ringan: semua bahan-bahan yang
disenaraikan dengan jumlah yang tepat diperlukan untuk menyiapkan satu
ramuan lengkap.
Journal-Perlembagaan
itu juga memaparkan gambar halaman dalam notebook Evans ‘memperincikan
resipi Coke – pada dasarnya mendedahkan resipi kepada dunia. Tetapi
sejak tahun 1979 di mana berlaku ledakan media digital, gambar resipi
itu tidak pergi jauh di luar kawasan Atlanta.
Resipi Coke
adalah salah satu rahsia yang dikawal dengan rapi dalam sejarah
perdagangan Amerika. Selepas perniagaan Asa Griggs Candler dibeli
Pemberton – yang juga mengeluarkan ubat batuk dan pembersih darah,
antara lain – pada tahun 1887 dengan harga $ 2,300, resipi yang tepat
untuk 7X diletakkan dalam peti besi di sebuah bank Atlanta.
Ia telah
dilaporkan bahawa hanya dua kakitangan syarikat yang terlibat dengan
bahan-bahan dan bagaimana mereka dicampur pada bila-bila masa – dan
kedua-dua kakitangan tidak dibenarkan untuk melakukan perjalanan bersama
kerana takut kemalangan akan meragut nyawa kedua-dua mereka.
Menurut syarikat
sejarah Mark Pendergrast, Candler begitu paranoid tentang resipi yang
bocor di luar kawalan proprietari bahawa dia akan pergi melalui pos
syarikat itu sendiri untuk menghalang mana-mana pekerja daripada melihat
invois yang mungkin memaparkan bahan-bahan yang digunakan.
“Ia adalah
seperti upacara rahsia yang diluluskan,” ujar Pendergrast, “dan formula
yang disimpan dalam peti besi di bank di Sun Trust, yang pernah menjadi
Georgia Trust Company.”
Selepas
Pendergrast melihat semula resipi daripada gambar akhbar pada tahun 1979
itu, dia membuat kesimpulan bahawa ia juga boleh menjadi sesuatu yang
betul:
“Saya
berfikir bahawa ia sudah tentu adalah versi formula ini,” kata beliau
sambil menambah, “Ia adalah hampir sama dengan formula yang saya jumpai
dalam salah satu daripada buku tulis John Pemberton apabila dia telah
melakukan penyelidikan untuk buku ini.
Bagi
pihak Coke, mereka menafikan bahawa keselamatan formula rahsia itu
telah dibongkar. ”Banyak pihak ketiga, termasuk ‘This American Life,’
telah cuba untuk memecahkan formula rahsia kami,” kata jurucakap
syarikat Kerry Tressler. ”Cubalah sehabis mungkin, mereka pasti tidak
berjaya.”
Pengarah arkib
Coke Philip Mooney memberitahu “This American Life” kemungkinan resipi
ini telah menjadi formula ”pendahulu” yang berharga, tetapi mungkin
bukan merupakan versi yang “pergi ke pasaran.”
Jadi apa rahsia untuk membuat Coke? Nah, di sini adalah apa yang telah ditulis di dalam buku ini:
The recipe:
Fluid extract of Coca: 3 drams USP
Citric acid: 3 oz
Caffeine: 1 oz
Sugar: 30 (unclear quantity)
Water: 2.5 gal
Lime juice: 2 pints, 1 quart
Vanilla: 1 oz
Caramel: 1.5 oz or more for color
The secret 7X flavor (use 2 oz of flavor to 5 gals syrup):
Alcohol: 8 oz
Orange oil: 20 drops
Lemon oil: 30 drops
Nutmeg oil: 10 drops
Coriander: 5 drops
Neroli: 10 drops
Cinnamon: 10 drops
Pemberton
dilaporkan telah menemui formula untuk Coke dalam usaha untuk mengatasi
ketagihan kepada morfin yang meruncing selepas Perang Saudara, jadi ia
mungkin tidak menghairankan jika alkohol ditambah, minuman yang asalnya
terkandung daun Coca dicampur dengan kokain.
No comments:
Post a Comment