Mee segera merupakan mee separa masak yang dikeringkan dan dicampur
dengan minyak, biasanya di makan setelah dimasak atau direndam dengan
air panas selama beberapa minit. Makanan ini amat “popular” di kalangan
orang bujang mahupun golongan yang sedang “kekeringan” poket..
Namun begitu tahukah anda, di sebalik kesedapan dan keenakan mee segera
yang mempunyai pelbagai perisa itu sebenarnya kurang sihat sekiranya
dimakan dalam kuantiti yang banyak dan secara berterusan. Bayangkan
kandungan di dalam bahan perencah mee tersebut mengandungi kadar MSG
yang tinggi dan garam yang tinggi. Bahan perisa ini mempunyai pelbagai
kesan negatif kepada kesihatan terutama terhadap fungsi buah pinggang.
Terdapat kajian yang mengatakan bahawa individu yang alah kepada MSG
mengalami panas dada, perubahan warna wajah kepada sedikit merah atau
sakit kepala yang melampau setelah mengambil produk yang mengandungi MSG
yang tinggi.
Selain itu, kandungan dioxin dan plasticizers yang terkandung dalam pek
pembungkusan (biasanya dalam bentuk mangkuk atau cawan) juga dikatakan
mampu mempertingkatkan risiko serangan kanser di kalangan pengguna.
Bahan kimia yang terlarut dalam air panas akan menjadi bahaya sekiranya
di makan dari mangkuk secara terus.
Jangan lupakan juga teknik memasak mee segera anda. Tahukah anda,
kandungan wax yang menyelaputi mee segera mengambil masa selama 4-5 hari
untuk mencernanya. Bagaimana pula dengan kesan terhadap ibu mengandung
dan kanak-kanak?
Kanak2 yang berumur bawah 5 tahun akan mengalami masalah penyerapan
nutrisi sekiranya dia mengambil mee segera lebih dari 3 kali seminggu.
Pengambilan mee segera yang terlalu kerap bagi ibu mengandung juga boleh
mengakibatkan keguguran atau menganggu proses pertumbuhan janin. Jadi,
anda para wanita, cubalah elakkan mengidam mee segera ya.. Cuba gantikan
dengan makanan lain yang lebih berkhasiat.
No comments:
Post a Comment